Hjem > Blog

Yoga styrker seniorer i krop og sind

29. august 2017 08:59 1

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at yoga er en træningsform, som bestemt er kommet for at blive. Faktisk, er yoga den motionsform som igennem de sidste 20 år er vokset mest herhjemme i Danmark. Og det er ikke uden grund. Det har været bevidst i mange år, at yoga er sundt for mange ting – både for kroppen og for psyken, og de sidste år er blot eksempler på, at vi herhjemme begynder at blive mere bevidste omkring balancen imellem kroppen og sindet. Fordi det er netop balancen i os selv, at yoga kan være behjælpelig med uanset alder.

Man siger, at yoga i dag er blevet den nye folkeidræt, netop fordi at antallet af yoga-udøvere er steget helt markant de sidste 20 år. De sidste par år er vi også begyndt at kunne se flere deltagere ved diverse senior-yoga-hold, hvor der er særlig fokus på at styrke kroppens muskulatur, træning af balance-evne samt særlig fokus på træning af lungerne, som øger iltindtaget og vil mindste svimmelhed hos de fleste seniorer.

Ganske lidt træningsudstyr til hjemmetræningen

Såfremt man ønsker at gøre sig selv uafhængig af fitnesscentre, eller måske bor langt væk fra det nærmeste yogahold, så er en af de fantastiske egenskaber ved yoga, at det kan klares derhjemme. Og træningsudstyr til hjemmetræning, kan fås til fornuftige penge. Faktisk behøves der udelukkende en enkelt rekvisit, for at hjemmetræningen bliver en succes. Af træningsudstyr er det en rigtig god idé, at have en yoga måtte til formålet. Andet træningsudstyr er i princippet ikke nødvendigt for at kunne udføre yoga på hjemmefronten. Såfremt der ønskes inspiration til at komme i gang med de gode yoga-øvelser, er det en mulighed at søge efter yoga for seniorer på Youtube.com. Det kan være nemmere at udføre øvelserne, når man visuelt kan se hvordan de gøres korrekt.

Hvad er yoga godt for?

Til trods for den øgede interesse indenfor yoga-træning, så er det til stadighed primært kvinder der prøver kræfter med motionsformen. Selvom der har været en kraftig stigning af yoga-udøvere, så er denne form for idræt forbundet med fordomme og forestillinger omkring, at yoga kun er henvendt til spirituelle kvinder. Netop derfor afholder det primært mænd fra, at prøve kræfter med sporten. En tendens som er ved at vende, da der de sidste år har været et stærkt fokus på yoga, og mænd i højere grad ønsker kropsbevidsthed, samt det at skabe balance mellem kroppen og sindet. Fordi det er lige nøjagtigt dét, som er det fantastiske ved yoga.

Der er blevet forsket meget i hvad yoga kan være godt for – noget som flere lande tager til sig, og inddrager yoga-træning, som en del af forebyggelse af sygdomme. Tager vi blot et kig over Øresund, så er vores svenske naboer langt fremme i forskningen omkring yoga-træning. I Sverige er man allerede begyndt at anbefale yoga-træning, som en del af smertelindring samt at tilbyde motionsformen til forebyggelse af hjerte-kar sygdomme, depression og søvnløshed.