Hjem > Blog

Økonomien ændrer sig, når man bliver pensionist

2. november 2017 11:00 8

Igennem livets faser ændrer det økonomiske billede sig, hvilket er vigtigt at være opmærksom på. Som ung med småbørnsfamilie og evt. nyt hus/lejlighed kan der være mange faste udgifter, som tynger økonomien. Det er derfor vigtigt med et nøje udarbejdet budget, som sikrer pusterum og økonomisk overskud i både denne og fremtidige faser i livet.

 

Som pensionist vil de månedlige betalinger til huset/lejligheden typisk være mindre og måske slet ikke eksisterende, hvis man har prioriteret at udbetale ens ejendom. Ligeledes skal man som pensionist ikke betale til fagforening, a-kasse og andre arbejdsrelaterede ting, hvilket kvartalvis løber op i en pæn sjat.

 

Yderligere skal man som pensionist være opmærksom på, at der er flere steder, hvor man kan nyde godt af rabat. F. eks i teatret, offentlig transport, fritidsaktiviteter osv. Afhængig af indkomst kan man også få et nedslag i ejendomsværdiskatten ligesom det er muligt at søge om boligstøtte, hvis man bor i lejebolig.

 

Desværre er det heller ikke nogen hemmelighed, at de fleste får en lavere pensionsudbetaling end de fik i almindelig løn. Yderligere har man måske tidligere haft jobs, hvor visse forsikringer var inkluderet, hvilket kan være en god ide fortsat at prioritere i budgettet. Derfor er det vigtigt, at man udarbejder et nyt og opdateret budget, når man går på pension, da økonomien har ændret sig.

 

Hvordan skal man prioritere forbrug

 

Der er ingen tvivl om, at man skal tænke nøje over, hvordan man bruger sine penge på forbrug. Har man opsparing, pensionsmidler og friværdi i ejendom, så er det uden tvivl den billigste måde at prioritere penge til forbrug. Dog bør man være opmærksom på, at det typisk koster et ”gebyr”, hvis man vil indfri noget af friværdien fra boligen.

 

Faktisk bliver der i nogle tilfælde talt om ordet ”nedsparing”, hvilket ikke omhandler at tage nye lån, men derimod hvordan man prioriterer forbruget af de penge, man har sparet op igennem årene via enten pension, friværdi eller anden opsparing.

 

Overvejer man at optage nye lån som pensionist, bør dette nøje indgå i budgettet, således at man ved, at den daglige økonomi kan bære udgifterne ved lånet.

 

Når man skal overveje om et lån er den rigtige løsning, så bør man bl.a. kigge på mindst to faktorer:

 

  • Det man vil låne til:

Er det en ting, som vil holde nogenlunde værdi? F. eks en bil eller er det en såkaldt ”straksafskrivning” såsom en rejse? Når du kommer hjem fra ferien, så er pengene brugt, og du kan ikke sælge ferien tilbage. En bil vil til gengæld tabe værdi gradvist og med indflydelse af f. eks din kørsel og eksterne faktorer såsom afgiftssystemet.

 

  • Fakta om lånet man overvejer:

Glem alt om kun at kigge på den faste eller variable rente. Det eneste tal, som du skal kigge efter, når du vælger lån er ÅOP. ÅOP viser alle udgifterne ved lånet, hvilket kan inkludere administrationsgebyr og stiftelsesgebyr.

 

Hvis du er i tvivl om, hvordan du bør prioritere, så er det en god ide, at tale med en uvildig rådgiver.