Hjem > Blog

Gå glad på pension

17. januar 2018 09:13 91

Efter mange år på det danske arbejdsmarked bliver det før eller senere nødvendigt at gå på pension og hermed efterløn. På trods af at alle ved, at det bliver den tid før eller senere, betyder det ikke, at det er nemt at forlade det, der har været ens hverdag de sidste fyrre-halvtreds år. Derfor giver denne artikel dig nogle redskaber til, hvordan du går glad på pension, så du får mest muligt ud af din fremtid. Uanset alder har man altid ret til at være lykkelig og tilpas.

Er du klar?

Første ting som du skal gøre, inden du går på pension, er at overveje, hvorvidt du er klar til det eller ej. Selvom du har gjort det samme i mange år, er det ikke sikkert, at du er begyndt at kede dig og hermed har lyst til at stoppe. Netop derfor skal du inden pension beslutte, hvorvidt du er klar til at falde til ro eller ej. Hvis du kan mærke på dig selv, at du ikke er klar, er det helt okay. Nogle arbejdspladser vil meget gerne lade en blive, selvom man er gammel nok til at gå på pension. Andre steder bliver man desværre tvunget til at gå på pension, og nogle gange tvinger ens egen krop også en til det, fordi man ikke længere kan klare et fuldtidsjob. Vil du som sagt stadig gerne arbejde, er der en del steder, der gerne vil have pensionerede folk til at hjælpe med frivilligt arbejde i få timer i løbet af en uge. På den måde skal du ikke stoppe helt med at arbejde, men du overbelaster heller ikke din krop.

Hvad vil du bruge din tid på?

Efter du har vurderet, om du er klar til at stoppe arbejdet helt eller ej, skal du vurdere, hvad du vil bruge din nyfundne fritid på. Hvis du går på pension uden at have en lille plan, kan du hurtigt komme til at gå og kede dig. Heldigvis er verden fuld af muligheder, og der er derfor ingen grænser for, hvad du kan bruge denne tid på. Det kan være, at du har lyst til at lære noget nyt, som at danse, male, fotografere, et nyt sprog eller noget helt femte – som sagt er der rigeligt med muligheder. Det kan også være, at du vil til at bruge din tid på at rejse. Rigtig mange der går på pension vælger faktisk at bruge deres tid og penge på at komme ud og se verden. I stedet for at finde noget aktivt at lave, kan det også være, at du faktisk bare gerne vil slappe af og måske bruge mere tid på familien.

Få styr på efterlønnen

Når du har lagt dig en plan og ved, at du er klar til at gå på pension, skal du lige have styr på det praktiske, som efterløn. Der er en lang række regler herindenfor, og de ændrer sig hele tiden. Derfor er det svært at lave en fast formel for her, hvad du skal tage højde for i forbindelse med et. Dog er det vigtigt, at du ved, at du skal have været medlem af en a-kasse i mindst tredive år for at kunne gå på efterløn. Find flere svar på og mere information om efterløn her.