Hjem > Blog

Friværdien i dit hus er også en opsparing

Af: Redaktionen - 27. august 2018 16:37 1282

Friværdien i dit hus er også en opsparing

 

Andelen af opsparing blandt danskerne er i høj grad vægtet mod den ældre generation. Dette er en naturlig følge af, at pensionistsegmentet har haft muligheden for at spare op og afdrage på sine lån hele livet igennem.
I denne artikel reflekterer vi over nogle økonomiske tanker, hvor det gennemgående tema er forbrug og det faktum, at friværdien i huset også er en opsparing.

 

Man behøver ikke at eje sit hus

 

Det har historisk set altid været et mål i sig selv at eje sit hus. Med andre ord har mange ældre et mål om at sidde gældfri i sit hus og nedbringe sit realkreditlån og banklån i huset til nul. Faktum er dog, at ydelsen på disse lån tager en stor bid af det månedlige rådighedsbeløb og indebærer, at man ikke nødvendigvis har penge nok til at opfylde sine drømme.

 

En gennemsnitlig bolig i Danmark koster cirka 2,5 mio. kr. Hvis man vælger at eje sit hus betyder det, at man rent faktisk binder 2,5 mio. kr. i huset som man reelt set aldrig får glæde af. Arvingerne er de eneste som får glæde af disse penge så snart du selv er gået bort. Logisk set skal man derfor ikke gå på kompromis med sin livsstil for at få råd til at betale sit hus af. Vel at mærke med penge som man aldrig selv får mulighed for at bruge.

 

Renteniveau ved realkredit og andre låneformer

 

Realkreditlån har et meget lavere renteniveau end andre låneformer, såsom kviklån, forbrugslån eller traditionelle banklån. Se mere her for et godt sted at låne penge. Det betyder også, at det er en klar fordel at vente med at betale af på sit realkreditlån til alle andre lån er tilbagebetalt. Tænker man mere langsigtet betyder det også, at det kan betale sig at spare op frem for at betale af på sit realkreditlån, så man undgår at skulle tage et dyrere lån til eksempelvis bil. I stedet bruger man blot de penge som man har sparet op til at finansiere bilen. Det kræver dog, at man er i stand til at tænke langsigtet og vide hvornår behovet for penge opstår.

 

Brug pengene mens du kan

 

Penge giver ikke glæde og værdi før de er brugt. Mange lever efter denne devise og dette citat er også yderst relevant i denne sammenhæng. Helt konkret kan det siges, at hvis du som ældre har høj friværdi i dit hus, men ingen opsparing, bør du rent faktisk låne penge i husets friværdi for at finansiere den livsstil som maksimerer din livsværdi. Det kan være svært at ændre sin indstilling, men faktum er, at man ikke får nogen glæde af at eje sit hus 100% og disse penge (friværdien) i mange tilfælde kunne have været brugt bedre andetsteds.